Siden 2012 har børnene på Shanti Priya Primary school i det sydvestlige Nepal flere gange om ugen haft mulighed for at skifte deres lasede kladdehæfter ud med bærbare computere. Læs hvordan det er gået med projektet, der er støttet af blandt andet Lund&Bendsen.

 

”De er stadig helt vilde med det,” slår Menuka Neupane, lærer på Shanti Priya primary school, fast. Vi sidder foran den lille snavsede skole i det sydvestlige Nepal, og snakker om hvad eleverne synes om de små grønne og hvide laptops, som skolen fik tilbage i 2012. Computere, kursus til lærerne, opsætning og opfølgning blev muliggjort med midler fra Lund&Bendsen samt Roskildefonden. Siden har skolens klasser flittigt benyttet computerne med imponerende få tekniske vanskeligheder og stor begejstring blandt børnene.

nepalesiske elever

Brugt som vikar

Fordi børnene er så begejstrede for computerne, bliver de ofte brugt til at løse et af skolens store problemer:
”Børnene får tit lov at bruge computerne, når vi skal på kursus, eller når en lærer er syg. Før i tiden løb børnene bare rundt, hvis der ikke var en lærer, men nu sidder de roligt og koncentreret, og det er let for læreren i klassen ved siden af at holde øje med dem, ” fortæller Menuka. Vikarer er et ukendt fænomen i Nepal, hvor mange offentlige skoler ikke engang får tildelt en lærer per klasse.

 

Et supplement til sund frokost

Foreningen Skoleliv i Nepal satte computerprojektet i søen som et supplement til den gratis skolemad, som foreningen hver dag sørger for til skolens knapt 100 børn, fordi de ville give børnene en bedre og sjovere skoletid.

 nepalesiske elever

Ny støtte

I fremtiden er der håb for, at endnu flere børn får glæde af de små finurlige laptops, der indeholder hele det nepalesiske curriculim samt ekstramateriale. Lund&Bendsen har igen støttet Skoleliv med penge, der, om alt går vel, skal omsættes til computere. ”Vi er lige nu ude at lede efter nogle flere sponsorer, så vi kan sætte computerundervisning på skemaet på endnu to skoler,” fortæller Anne Mette Nordfalk.

 

About the Author -