Kunstig Intelligens (AI) er ved at ændre verden som vi kender den

Tech giganter retter skarpere fokus på AI end hidtil set. I det første kvartal af 2017 er der blevet opkøbt 34 kunstig intelligens startups, hvilket er over dobbelt så mange som samme kvartal i 2016. Google har siden 2012 opkøbt flest AI startups med 11 opkøb. Efter dem følger Apple, Facebook og Intel. Google's CEO Sundar Pichai har meldt ud at deres primære fokus nu er kunstig intelligens. Amazon CEO Jeff Bezos har ligeledes udtalt at AI vil være en kæmpe del af Amazon's fremtidige vækst.

Fremskridt inden for kunstig intelligens vil få massive sociale konsekvenser. Selvkørende teknologi kan erstatte millioner af kørende job i løbet af det kommende årti. Ud over mulig arbejdsløshed, vil overgangen medføre nye udfordringer, såsom genopbygning af infrastruktur, beskyttelse af køretøjscybersikkerhed og tilpasning af love og regler.

Førende forskere indenfor kunstig intelligens og machine learning har for nyligt deltaget i det største AI studie til dato, gennemført af University of Oxford og Yale University. Studiet forsørger at komme med prognoser for fremtidens AI udvikling. Undersøgelsens respondenter forudser, at kunstig intelligens vil kunne oversætte sprog bedre end mennesker inden 2024, skrive stil på gymnasie niveau i 2026, køre lastbiler i 2027, arbejde med detailsalg inden 2031, skrive bøger inden 2049 og udføre operationer i 2053.

50 procent sandsynlighed for at kunstig intelligens bliver bedre end mennesker

Dog, er eksperternes forudsigelse med 50 procent sandsynlighed for, at kunstig intelligens bliver bedre end mennesker på mere eller mindre alt om ca. 45 år. Det er den slags forudsigelse, der skal tages med en knivspids salt. En 40-årig forudsigelseshorisont skal altid give anledning til alarmklokker. Ifølge nogle energi eksperter er omkostningseffektiv fusionsenergi omkring 40 år væk, men det har det altid været. Det var 40 år væk, da forskerne først udforskede fusion for mere end 50 år siden. Men det har været en fjern drøm, fordi udfordringerne har vist sig at være større end nogen forestillede sig.

Virkeligheden er, at kunstig intelligens vil have en dramatisk indvirkning på alle aspekter af folks liv, og det kommer til at ske hurtigere end de fleste af os indser. Det er den konsensus verdens førende forskere inden for kunstig intelligens er kommet frem til. F.eks. overgik Google's egen kunstige intelligens for nylig menneskelige teknikere i at udvikle machine learning. Det er ganske vist lidt skræmmende, især hvis du arbejder i en af de brancher der er mest udsat. 

Hos Lund&Bendsen kan du tilmelde dig netværket BrainTrust, der allerede har haft oplæg både kunstig intelligens og machine learning. BrainTrust mødes til innovative oplæg, der går teknisk i dybden til teknologiens kerne. Lund&Bendsen tilbyder også workshop i Machine Learning.

About the Author -

Søren Low