IT-Basecamp 2016 var 5. Basecamp, og 18 udviklere og arkitekter havde valgt at sætte kursen mod Obertauern i Østrig. Konferencens faglige indhold dækker bredt det at udvikle IT-systemer. På et højt teknologisk niveau danner konferencen en ramme for netværk og erfaringsudveksling blandt softwarearkitekter og -udviklere. I år var der 3 temaer med innovation, agil udvikling og programmering. Vi hørte spændende indlæg om bl.a. nyheder fra Innovation Lab i Silicon Valley, om Myers-Briggs Type indicator, den agile organisation, SAFe, og naturligvis om "Det grå spøgelse", der huserer store IT-afdelinger. Desuden blev der snakket softwareudvikling, trends, teknologier og netværk på livet løs. Vi fik også tid til at køre lidt på ski i de smukke østrigske alper.

bc_logo_white

Visionen med IT-Basecamp-konferencerne er at bringe dygtige IT-arkitekter sammen for at inspirere, dele viden og erfaring, samt at øge det fælles netværk. Det lykkedes til fulde i år, hvilket nedenstående resumé af årets konferenceoplæg og profiler viser. Konferencen er drevet af deltagernes egne oplæg, og det giver et spændende og alsidigt program. Det moderne Hotel Marietta var en hyggelig og velfungerende ramme omkring konferencen.

Inspirerende oplæg

ronni_kahalani_200x200

Observationer fra en uge i Silicon Valley med netværket InnovationLab

Ronni fortalte levende om sin innovation tour til Silicon Valley (Palo Alto and San Francisco) sammen med 25 andre InnovationLab medlemmer. Her blev besøgt nogle af de mest kreative og innovative virksomheder og startups, for at få indsigt i, hvordan de arbejder med kreative og innovative high-performance teams, og hvad vi kan forvente af den eksponentiel voksende teknologiske fremtid.

Speakers profile:

Ronni er en 1969'er, som er født i Danmark og har brugt 20+ år på programmering og formidling af teknologividen. Når Ronni har tid, mætter han sin store interesse for fænomenerne kreativitet, innovation og high-performance teams.

Morten-møller-holst_300x450-1-200x300

Innovationsledelse der virker

Morten involverede og udfordrede hele gruppen i oplægget om innovation: At lære om de grundlæggende elementer i værdiskabende innovationsprocesser. Hvordan kan du medvirke til at gøre tingene på nye og smartere måder i de projekter, du deltager i?

Speakers profile

Morten begyndte sin karriere som datalog med speciale i programmeringssprog-teori. Han indså dog hurtigt, at det var mere givende for ham at fokusere på at skabe og opretholde optimale betingelser for andres præstation og udførelse, og han har behersket denne disciplin i det meste af sin karriere. Morten samler praktisk erfaring inden for ledelse, udførelse, strategi og udvikling, og han er medstifter og partner i boutique ledelsesrådgivning Execution Partners, der har specialiseret sig i ledelses-baserede organisatoriske transformationer.

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)

Bethina fortalte kort om Myers-Briggs Type Indicator, der er et psykologisk værktøj. Det blev drøftet, hvordan vi kan drage nytte af vores forskelle. Alle deltagere blev opfordret til at tage en MBTI-test og undersøge egen "rolle".  Hvordan finder man muligheder i stedet for begrænsninger, når man vælger at "sætte mennesker i bås" ved at typebestemme dem? Er det muligt, at mennesker kan opnå noget mere fælles ved at se mere forskelligt? Og kan man opnå mere imødekommenhed fra andre ved at forstå sig selv bedre?

Speakers profile

Bethina er 43 år og ansat i Lund&Bendsen som personlig assistent for Jakob Reenberg. Hendes rolle er at assistere Jakob Reenberg i den praktiske og administrative del af den daglige opgaveløsning, herunder bl.a. kontraktskrivning, leverandørhåndtering. Bethina har en bred administrativ baggrund, men har bl.a. også en 4-årig uddannelse inden for NLP, da hun er optaget af og nysgerrig på mennesker, kommunikation og relationer.

Martin_original_sh_300x450

Agile procurement

Martin indviede os i agile procurement, hvor det agile team bliver set som den væsentlige investering, i stedet for at dele arbejdet op i tidsafgrænsede projekter, hvor teamet går i opløsning, når det afsluttes. Martin kom også med gode bud på spørgsmålene: Kan man anskaffe sig hjælp til agile projekter, når man ikke har en præcis kravspecifikation, inden projektet går i gang? Hvilke tanker skal man overveje, når man går i gang med projekter, hvor der er moving target involveret? Hvordan opmander man på et projekt, når det går ud over et enkelt agilt team i størrelse? 

Speakers profile

Martin er en fagligt stærk konsulent, der ved hjælp af anerkendte agile metodikker er i stand til at holde det kolde overblik over store komplekse processer, samt forbedre dem undervejs. Martins spidskompetencer er inden for software ledelse, Web Services, REST, Java, Angular, JEE og security.

Jonatan_200x200

Den Agile Organisation

Jonatan fortalte om den agile organisation, SAFe, og hvordan et program increment planning kan gøres med op til 150 personer i samme rum. Det agile manifest og scrum blev opfundet for mere end 20 år siden, og agile metoder bruges nu til dagligt af de fleste software-teams. Men i mange organisationer halter resten af organisationen bagefter i deres metodik. Mange softwareprojekter bliver forsinkede eller fejler, ikke på grund af dårlige software-teams, men på grund af en gammeldags tænkning hos forretningsspecialister og ledelse. Jonatans præsentationen gennemgik forskellige aspekter af den agile organisation, bl.a. Agil Ledelse og SAFe 4.0.

Speakers profile

Jonatan er 43 år og har skrevet software, siden han var 11 år gammel, (Commodore 64 og Amiga). Han har læst fysik, datalogi og matematik på KU, har en ph.d.-grad i elektrofysik fra DTU, og en lederuddannelse fra Harvard Business School. Jonatan var fra 2004-2013 udviklingschef hos Sophion Bioscience A/S, hvor han løbende arbejdede med at indføre og forbedre agile metoder i software- og produktudviklingen. Siden 2013 har Jonatan været selvstændig konsulent og agil coach. Jonatan er certificeret SAFe Program Consultant.

jesper_wermuth_200x200

“Det grå spøgelse”

Med udgangspunkt i et konkret projekt indenfor CI/CD og Docker beskrev Jesper, hvordan man kan arbejde med nogle af de, ofte ubegrundede, begrænsninger, der opstår i IT-projekter. Oplægget var en blanding af bløde betragtninger og teknik, man kunne tage og føle på. (Jesper har i øvrigt med stor succes holdt oplæg om emnet i større organisationer.)

Speakers profile

Jesper Wermuth er udvikler, arkitekt og partner i Lund&Bendsen. Jesper har arbejdet med stort set alle områder af IT virksomheder, fra ledelse til kabling, men har særligt fokuseret på programmering, automatisering, reproducerbarhed, virtualisering og skalering.

Patterns for organizational change – Fearless change

Baseret på strategier for forandring som beskrevet i bogen "More Fearless Change" af Mary Lynn Manns og Linda Rising, fortalte Steen om, hvordan vi kan få andre til at acceptere vores gode ideer. Vi blev bl.a. introduceret til rollerne "Evangelist" (lyder fint, ikke?) og "Champion skeptic", og vi fandt ud af, hvad der ligger bag nogle af de omtalte mønstre og strategier som "Myth Buster", "Brown Bag" og "Do Food". 

Speakers profile

Steen Elvstrøm er oprindeligt uddannet civilingeniør, men har siden 1998 arbejdet i IT-branchen, hvor det foretrukne sprog er Java. Steen har siden begyndelsen af årtusindet været fascineret af den agile tankegang, elsker unittests og er stærkt begejstret for Eric Evans DDD bog. Til daglig arbejder Steen som konsulent for Lund&Bendsen.

anders_kristian_andersen_200x200

Databasebaseret proces dokumentation

Anders fortalte om databasebaseret procesdokumentation, hvor processerne afbilledes i egen tabel og historik lægges i en historiktabel omkring den egentlige objekt/item-tabel.

Indlægget beskrev en sikker måde at integrere processer.

Eksempel 1): En kunde har ændret sit abonnement. Det tekniske system skal nu med 100% sikkerhed levere varen.

Eksempel 2): En mobiltelefon er repareret - telefonleverandøren skal nu med 100% sikkerhed have feedback (for at overholde SLA)

Speakers profile

Anders Kristian Andersen er freelance konsulent og har arbejdet med web-løsninger siden 2000.

Christofferbørrild

Ting jeg vil savne fra Groovy og Grails i mit næste java-projekt

Christoffer gav i sin præsentation små eksempler på nogle af de effektive muligheder, der gemmer sig i det dynamiske sprog Groovy. Han har haft fornøjelsen og udfordringerne med at deltage i et Groovy- og Grails-baseret projekt henover sommer og efterår 2015. Som nuværende deltager i et Java- og Vaadin-projekt indviede han os i på nogle af de ting, han allerede nu er kommet til at savne fra groovy, når han ser tilbage. 

Speakers profile

Christoffer Børrild er 43 år og har siden de tidlige teenageår forsøgt at betvinge alt, hvad der lignede mekanik og elektronik. Efter endt ingeniøruddannelse i 2001 har Christoffer arbejdet professionelt som systemudvikler i java og de sidste 2 år som freelance konsulent. 

Jacob Poulsen200x200

NewSQL database

Med udgangspunkt i en database over eksemplarer i danske folkebiblioteker, involverede Jakob os i, hvordan det kunne se ud i en newSQL database, hvor der hverken er JPA, eller JDBC interfaces til rådighed. Det eksisterende system bruger Postgresql, og VoltDB var valgt som eksponent for en newSQL.

Speakers profile

Jacob er 43 år og har beskæftiget sig med kode længere, end han kan huske. Han har arbejdet med software i snart 20 år, hvor hovedfokus har været parallelesystemer i C++, og først de senere år er skiftet til at bruge Java, og JavaEE fra EE7. 

Niels Ull

Spring metrics

Niels´ oplæg introducerede Spring Metrics, som bruges til at overvåge en Spring server på en standardiseret måde.

Speakers profile

Niels Harremoës er datalog, selvstændig konsulent og har i mange år arbejdet med Java og C#.

Jacob_Avlund_200x200

Enkel Systemudvikling/Esoteriske Programmeringssprog

Jacob havde valgt en dobbeltpæsentation. Første halvdel omhandlede nogle betragtninger om, hvordan vi kan gøre vedligeholdelsen af vores software nemmere og spare vores fremtidige jeg (og evt. efterfølgere) for en masse kvaler. Dette oplæg var muligvis konferencens mest debatterede og fik entusiaten frem hos enhver deltager. :-) Anden halvdel blev derfor til udskudt til et "udvidet" arrangement efter aftensmaden. Jakob fortalte her om esoteriske programmeringssprog, og der blev både supernørdet og -hygget til langt ud på aftenen. 

Speakers profile

Jacob Avlund har udviklet software siden slutningen af 90´erne og har erfaring som udvikler, arkitekt og projektleder på både kæmpestore og meget små projekter, og i store såvel som små virksomheder. Han har udviklet til alt fra store enterprise-kolosser med terrabytes af data til mobile platforme med et minimum af ressourcer. Med andre ord har han været godt omkring sig.

  jakob_bendsen_original_sh_200x200

Wrap up

Som konferencevært åbnede Jakob Bendsen årets konference med at byde velkommen - og han afsluttede konferencen med en wrap up! Her fik Jakob samlet alle trådene fra de mange spændende oplæg på konferencen, og der blev bundet en smuk sløjfe på det hele. Vi kiggede også lidt ud i fremtiden, da mange af oplæggene enten handlede om innovation eller cutting edge-teknologier.

Speakers profile:

Jakob er softwareudvikler og -arkitekt med interesse for enterprise IT og systemintegration. Jakob har en fortid som ekstern lektor på IT-Universitetet. I det daglige arbejder han med undervisning, mentoring og rådgivning af Lund&Bendsens kunder. Når han ikke pusler med softwareudvikling, underviser han i telemarkskiløb eller tumler rundt i sneen med nogle børn på vinterferielejr.

 

Network og skiløb

thomas_ibbasecamp-300x225Et vigtigt aspekt af IT-BaseCamp er skiløbet, som giver mulighed for masser af networking og faglige diskussioner i lifterne og over en varm kop kakao ude på bjerget. Vi var velsignet med herligt vejr, masser af sne og 250 km. piste, som bestemt ikke var overfyldt.

Skal du med til næste år?

Har du også lyst til at kombinere godt skiløb med seriøse mennesker, der elsker at diskutere alt mellem himmel og jord omkring udvikling af IT-systemer, så tag kontakt til os og få flere informationer.

Postkort fra mig selv til mig selv version 2017

Deltagerne har som sjov øvelse prøvet at skrive et postkort til deres fremtidige jeg, som de kan læse, når vi nærmer os IT Basecamp 2017:

  • Jesper, Inspirer med et involverende oplæg. Lad være med at tage en rundtur på de sorte første dag - det gør ondt i lårene. Lok "nogen" til at lave en workshop - det er så sjovt.
  • Jonatan, Det er hårdt at stå på ski, men husk, at vi ikke kom for at more os. Det bedste arbejde er, når man samtidigt får nye venner.
  • Steen, Hej fra IT Basecamp 2016. Der har ikke været meget kodesnak de første to dage, alligevel har foredragene været super gode. ;-) Fra peptalk om innovation til indblik i SAFe, og strategier til at få sine ideer gennemført. Sne har der været masser af, skiløb og ømme muskler. Kh. Dit nyligt typebestemte, yngre jeg.
  • David, "IT Basecamp er stejle læringskurver fra 9-19".
  • Bethina, Har du husket at tilmelde dig L&B's IT Basecamp 2017? Ellers er det nu!. Du husker vel, hvor positivt overrasket og begejstret du var sidste år? Skulle du have glemt det, så lad mig give dig et par stikord; top motiverede og engagerede mennesker, der alle bidrager, masser af ny tænkning, fagligt som menneskeligt, sneklædte østrigske alper, god mad og hyggelig stemning. Er du med igen? ;-)
  • Martin, Deltag i noget fagligt i år - måske IT Basecamp 2017?
  • Anders, En tur til Silicon Valley til Singularity University. Det kræver innovation - det kan vi også. Vi bliver engagerede og fearless. Vi bygger SAFE items, (Det er IKKE mere projekter, som er vejen frem) Konsulentydelser sat i system. Vi bekæmper spøgelser, vi laver processer, vi bruger groovey, vi bruger ACID baser. Vi fik metrics på Spring apps. Vi talte om god udviklerstil.
  • Ronni, Husk at reservere tid til næste IT Basecamp 2017, så du kan bygge videre på din stærke viden og relationer til de spændende og dygtige deltagere, som boostede din viden. Beslut dit eget foredrag i god tid. Super givende og hyggelig konference.

IT Basecamp 2016 gruppebillede

About the Author -

Martin Boel