På en kollega's afbud endte jeg i år med at deltage i JAOO konferencen for første, men absolut også sidste gang. En konference noob anmelder JAOO Århus 2010.

Hvorfor tage på konference?

JAOO/GOTO har for mit vedkommende været en inspirerende og god konference. Jeg er kommet hjem med indblik i nye versioner og features, ideer til forbedringer i udviklingsprocesser, et udvidet netværk og deraf forhåbentlig også forretningsmuligheder, samt en absolut forstærket tro på, at jeg MÅ i gang med Scala udvikling, som lige nu synes at være det indlysende valg af mange sprog på JVM'en. Men der er også et par emner jeg ikke er blevet klogere på og måske ender med at udskyde helt til næste konference.

Programplanlægning – trial and error

Det store spørgmål for mig og formentlig også en masse andre deltagere på sådan en konference er, hvilke sessioner der skal satses på. Programmet er stort og alle vil gerne have maksimalt udbytte af deres tid og allervigtigst - have deltaget i de dér sessioner som ender med at blive samtaleemne for resten af konferencen!. Flere ting skal være i orden, før sessionen har været rigtig god. Man hører ofte på gangene, at taleren skal være underholdende. Han skal være dygtig til at fremstille sine pointer. Besider taleren ikke disse formidlingsmæssige kvaliteter kan selv sessioner med interessante emner synes kedelige. Lidt ærgeligt, da konference newbies som mig oftest vælger sessionerne ud fra indhold, men det nu engang deltagerens lod.

Lad det være sagt med det samme. Jeg gik en del forgæves ved denne konference. Omkostningen har bl.a. været, at jeg ikke kom til de gode sessioner om NoSQL databaser og continous delivery, hvilket jeg ellers havde forhåbninger om at blive lidt klogere på. Har man læst diverse JAOO blogs på version2.dk vil man vide, at jeg ikke var den eneste.

Konferencens program var i øvrigt yderst konkurrencedygtigt bedømt på rockstar kvantiteten. Man havde formået at skaffe prominente navne som Martin Fowler, James Gosling, Tim Bray, Rob Pike, Martin Odersky og Erich Gamma for at nævne nogle få. Og det kunne ses på deltagertalene. Til Tim Bray's session Doing it Wrong var lokalet eksempelvis fyldt med forventningsfulde konferencedeltagere.

Overraskelserne – 3D, upper og lower case

Nogle gode oplevelser på konferencen kom for mit vedkommende højest uventet på nogle af konferencens key notes. Bill Buxton fik på ganske overbevisende vis forklaret hvor vigtigt design er og mindet os om, hvor lidt fokus de fleste af os har på netop design. Det ledte til en lille detour til hans hobby - gamle skrivemaskiner - og en forklaring af upper case og lower case. Vidste du at begreberne stammer fra typografiske sættekasser, hvor "store bogstaver" lå i øverste skuffe og "små bogstaver" lå i nederste skuffe?  Derudover så jeg en overbevisende introduktion af Henrik Wann Jensen, som præsenterede de seneste nyheder indenfor 3D rendering.

Begge meget interessante sessions som var underholdende, oplysende og fremprovokerede en vis reflektion. Noget jeg ikke var forvent med fra JavaOne's key notes, som oftest bar mere præg af reklametid for partnerkredsen.

Er Java død?

Der har i snart lang tid være diskussion om Java's fremtid. Tirsdag aftens deltagelse i Javagruppens UserGroup meeting med James Gosling, Dave Thomas og Kevlin Henney samt et par Spring session om onsdagen gav et nedslående svar. Der synes at være koncensus om, at vi ikke skal forvente os meget udvikling på Java SE og EE de næste år efter Oracles opkøb af Sun. Ifølge Gosling fordi arbejdet med de nye specifikationer dræbes i politik mellem de store spillere (Oracle, IBM og Google m.fl.). Gosling har desuden heller ingen tiltro til Oracles evner som innovativ drivkraft for Java-sproget. Hvad så? På tirsdagens UserGroup event arrangeret af Javagruppen lagde Kevlin Henny ud med sit bud på hvor drivkraften skal komme fra: Java Community'et. Rod Johnson fulgte op dagen efter med en opsang til sessionens deltagere. Vi skal til at drive udviklingen af Java! 

James Gosling gentog som en vigtig pointe et tidligere udsagn, som efterhånden er en offentlig sandhed. Javasproget er pt. ikke det vigtigste. Det er Java Virtual Machine (JVM) derimod. Han ser frem til resultatet af de mange nye sprog på JVM'en. Specielt er han glad for Scala sproget, som også Lund&Bendsen ser en stor fremtid i. Hvis du vil høre mere om det nye sprog, så tilmeld dig Javagruppens arrangement Scala og den virkelige verden d. 24. november

Sprogskifte?

Skal vi så allesammen omskoles til nye sprog? Svaret er nej. Java er stadig meget udbredt og de fleste store organisationer vil være fint tilfredse med at fortsætte med Java sproget. Som Gosling konstaterede, så har mange end ikke opgraderet fra Java 1.4 til nyere versioner endnu, så der vil være arbejde nok for Java folk i fremtiden. Men derfor kan de mere nørdede af os jo godt prøve andre sprog af. Holder man sig til JVM'en så er Scala kun én af de mange muligheder, men det bliver nok her jeg starter. Jeg blev i øvrigt imponeret over  det nye programmeringssprog Go, præsenteret af Rob Pike. Syntaksen er ultrakompakt og der er færre keywords end i andre programmeringssprog, men alligevel virker syntaks og keywords mere udtryksfulde end i andre sprog. Altsammen noget der bør pirre nysgerrigheden, også selvom det ikke kører på JVM'en.

Navneskift, jakkeskift, farveskift

Jeg tager aldrig på JAOO igen! Det skyldes ikke en dårlig oplevelse, men at JAOO ikke eksisterer længere, da konferencen blev omdøbt til det bedre navn GOTO. Bedre fordi det er nemmere at huske og bedre fordi det favner bredere end navnet JAOO, som henviser til konferencens begyndelse, hvor emnerne kun omhandlede Java og Objektorienteret programmering. Det nye navn blev lanceret under 1. dagens festmiddag med stor ståhej, lokale dansepiger, og et tiltrængt jakkeskifte for Kresten Krab Thorup, der skiftede sin grønne jakke ud med en endnu mere pimped lyserød version. Desværre for arrangørerne druknede store del af festivitassen i Rytterhalens utrolig dårlige akustik. I hvertfald der, hvor jeg sad bænket.Så var selve konferencen heldigvis bedre udført.

Skal man go to GOTO?

GOTO har en kvalitet, som jeg ikke oplevede på sidste års JavaOne konference. Størrelsesmæssigt er den langt mere overskueligt, hvilket giver den helt klare fordel, at man mellem sessionerne render på de forskellige talere og får en ekstra mulighed for at adressere spørgsmål i en mere uformel atmosfære.

At GOTO emnemæssigt er bredere end Java synes også at være en klar fordel. Personligt satte jeg pris på Rob Pike's session om Googles nye programmeringssprog Go. Alligevel vil jeg foretrække JavaOne hvis jeg skulle vælge. JavaOne er bare en større konferencemaskine med flere spændende sessioner, flere spændende talere og så fik jeg i højere grad en fornemmelse af at være samme sted som næsten alle verdens klogeste Java hoveder over et par dage. En oplevelse, som virkelig gav masser af teknisk inspiration og samtidigt et enormt energi boost.

I 2009 kom jeg hjem fra JavaOne 2009 med en ønske om at grave mig ned i Java EE 6. Efter JAOO/GOTO 2010 glæder jeg mig til at lære andre sprog til JVM'en, No-SQL databaser, continous delivery mm. Et ønske, der helt klart bliver omsat til handling over det næste stykke tid. Så smut til GOTO 2011 og fang inspirationen og drivet.

About the Author -

Jesper Tejlgaard